Преминуо је др Александар Теодоровић, редовни професор у пензији (1946-2024).

Др АЛЕКСАНДАР ТЕОДОРОВИЋ, редовни професор у пензији


Професор др Александар Теодоровић је рођен 1946. године у Ковину. Основну и средњу Хемијско-технолошко-техничку школу завршио је у Панчеву. Дипломирао је хемију на Природно-математичком факултету Универзитета у Београду 1970. Магистрирао је на истом факултету 1978. године. Докторирао је 1989. године на Природно-математичком факултету у Београду. На Природно-математичком факултету у Крагујевцу биран је у звање асистента 1979. године, у звање доцента, 1998. године, у звање ванредног професора, а 2012. године у звање редовног професора за ужу научна област Органска хемија.

Поред наставе на предмету Виша органска хемија, предавао је Методику наставе хемије са школском праксом, Методику наставе хемије 1 и Школску праксу. На докторским студијама држао је наставу из предмета Стереохемија.

Професор Теодоровић је објавио 26 научних радова и 14 саопштења на научним скуповима. Учествовао је у реализацији више научних пројеката које финансира ресорно министарства. Коаутор је уџбеника Органска хемија, за студенте Пољопривредног факултета у Чачку.

Био је ментор једне докторске дисертације.

Постдокторске студије из области асиметричне редукције обавио је у периоду од 1990. до 1993. године на Универзитету Пурду, Западни Лафајет, Индијана, САД и стекао диплому из области асиметричне редукције кетона. Такође је боравио у Лусаки на Универзитету Замбија (1995), и на Техникону у Преторији, Јужна Африка (2002–2003).

Био је Управник Института за хемију (1994–1996) и Продекан Факултета. Био је предавач на семинару Априлски дани који је одржан на Хемијском факултету у Београду 2007. године. Помагао је и талентованим ученицима у припреми радова за учешће на семинарима Истраживачке станице Петница.